RODO
1 śniadanie
2 śniadanie
Obiad
Poniedziałek
02.03.2020

herbata z cytryną, musli orkiszowe (bez dodatku cukru) na mleku, bułka ziarnista, zwykła z masłem, sery kanapkowe (1,7) Mlekowita, ogórek kwaszony

kawa Inka na mleku, kawiorek z masłem(1,7), powidła śliwkowe, banan

zupa porowa zabielana śmietana z zieleniną, sos boloński z warzywami (łopatka wieprzowa, włoszczyzna, groszek, koncentrat pomidorowy ,zioła), makaron z pełnego ziarna (1,7,9), jabłko, sok pomarańczowy

Wtorek
03.03.2020

herbata Rooibos, chleb ziarnix, zwykły z masłem, kiełbasa dębowa, ser żółty (1,7) sałata, pomidor, ogórek kwaszony // szwedzki stół

herbata miętowa, ryż na mleku (7) z malinami, chrupki kukurydziane

zupa jarzynowa zabielana śmietaną z zieleniną, pieczeń drobiowa, ziemniaki (1,7,9)sałatka z kapusty czerwonej
z jabłkiem i ziel., sok jabłko- mango

Środa
04.03.2020

herbata z żurawiny, owsianka żytnia z daktylami na mleku, bułka graham, zwykła z masłem (1,7), pasztet drobiowy z foremki, ogórek kwaszony

kakao na mleku, bułka z masłem (1,7), marchewka tarta z pomarańczą

zupa fasolowa z ziemniakami na mięsie z zieleniną, kluski leniwe z masłem (1,3,7,9), mus truskawkowy, sok jabłkowy

Czwartek
05.03.2020

herbata z owoców leśnych, chleb żytni, zwykły z masłem wędliny, serki twarogowe(1,7) Deliser, pomidor, ogórek zielony, marchewka // szwedzki stół

mleko (7), jogurt naturalny z gruszką i bananem posypany płatkami kukurydzianymi

zupa brokułowa zabielana śmietaną z zieleniną, gulasz z łopatki wieprzowej(1,7,9) kasza wiejska, buraczki tarte z jabłkiem i cebulką, sok jabłko-wiśnia

Piątek
06.03.2020

kawa Inka na mleku, chleb żytni, zwykły z masłem, jajecznica na maśle (1,3,7) ze szczypiorkiem, jabłko

herbata z pokrzywy, kaszka manna na mleku (1,7) z jagodami

krem dyniowo-marchewkowy z grzankami i jogurtem naturalnym sandacz panierowany (1,3,4,7,9), ziemniaki, surówka z kapusty kwaszonej , sok wieloowocowy

Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
W każdej sali jest woda mineralna niegazowana dostępna przez cały dzień.

ALERGENY:

1. gluten- zboża, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. soja, 7. laktoza - mleko, 8. orzechy, 9. seler, 10. gorczyca, 11. nasiona sezamu, 12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg, 13. łubin, 14. mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.