RODO
1 śniadanie
2 śniadanie
Obiad
Poniedziałek
20.05.2019

herbata z cytryną, płatki kukurydziane na mleku, bułka orkiszowa, zwykła z masłem (1,7) serek Almette ziołowy rzodkiewka, kalarepa

herbata miętowa, kanapka z masłem, szynka z fileta kurczaka, sałata, pomidor (1,7) jabłko

zupa z kapustą białą na mięsie z zieleniną, racuchy drożdżowe razowo-pszenne, sos jogurtowo-malinowy (1,3,7,9) sok jabłko-wiśnia

Wtorek
21.05.2019

herbata Rooibos, chleb graham, zwykły z masłem, jajko na twardo (1,3,7,9), wędliny, pomidor koktajlowy, papryka kolorowa, rzodkiewka, sałata // szwedzki stół

herbata koperkowa, kisiel na soku jabłkowym ze śmietaną i jagodami, biszkopty (1,7-wyrób własny)

zupa kalafiorowa zabielana z zieleniną, kotlet mielony, ziemniaki, bukiet warzyw gotowany, sałatka selerowa z jabłkiem, jogurtem, rodzynką (1,3,7,9), napój miętowo-cytrynowy

Środa
22.05.2019

herbata z dzikiej róży, owsianka z daktylami na mleku, bułka ziarnista, zwykła z masłem(1,7) powidła śliwkowe, jabłko

kakao na mleku, kawiorek z masłem, pasta twarogowo- bananowa (1,7), kalarepa do chrupania

zupa ogórkowa zabielana z zieleniną, boeuf strogonow drobiowy z pieczarkami, ryż naturalny(1,7,9), marchewka tarta, sok jabłko-gruszka

Czwartek
23.05.2019

herbata malinowa, chleb żytni, zwykły masłem, szynka z fileta indyka, serek kiri (1,7) pomidor malinowy, ogórek małosolny, sałata, szczypior, jabłko

herbata z pokrzywy, kasza kukurydziana na mleku z jabłkiem tartym (,7)

zupa wielowarzywna zabielana z zieleniną, kluski śląskie (1,3,7,9) z boczkiem i cebulką, surówka z kapusty kwaszonej, marchewki i zieleniny, sok jabłko-rabarbar

Piątek
24.05.2019

herbata z owoców leśnych, chleb żytni, zwykły z masłem, ser żółty plastry (1,7), sałata, pomidor malinowy, jabłko

jogurt naturalny z truskawkami do picia, bułka z masłem (1,7) posypana płatkami lnianymi

zupa fasolowa na mięsie z zieleniną, sos boloński z tuńczykiem i warzywami, makaron razowy (1,4,7,9) ogórek zielony w kawałku, sok jabłko-truskawka

Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
W każdej sali jest woda mineralna niegazowana dostępna przez cały dzień.

ALERGENY:

1. gluten- zboża, 2. skorupiaki, 3. jaja, 4. ryby, 5. orzeszki ziemne, 6. soja, 7. laktoza - mleko, 8. orzechy, 9. seler, 10. gorczyca, 11. nasiona sezamu, 12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg, 13. łubin, 14. mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.