Przedszkole posiada własną kuchnie, w której dbamy o to, aby przygotowywane posiłki
dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych.
Posiłki staramy się planować tak aby zawierały produkty z różnych grup żywnościowych i
sporządzane z nich potrawy były jak najmniej przetworzone.
Produkty żywnościowe dostarczane do naszej kuchni są zawsze świeże, ze znanych źródeł i
od sprawdzonych dostawców.
- posiłki spożywane przez nasze dzieci gotowane są codziennie. Nie używamy potraw
mrożonych, przetworzonych, gotowych do spożycia. - kuchnia wyposażona jest w piec konwekcyjno-parowy w którym przygotowujemy
większość potraw( kolety/ryby panierowane, bitki, mięsa duszone, udka kurczaka oraz
warzywa które przygotowywane są na parze bez dodatku soli. Urządzenie jest
wielofunkcyjne, posiłki w nim przyrządzane zachowują swoje wartości odżywcze,
potrawy są bardzo zdrowe, beztłuszczowe i z minimalną ilością soli. - wędliny i mięso przeznaczone do spożycia staramy się kupować wysokiej jakości, zawsze
świeże i poparte Handlowym Dokumentem Identyfikacyjnym dla tychże produktów. Nie
używamy żywności przetworzonej: konserw mięsnych, mielonek, gotowych posiłków
mięsnych i rybnych, - nie dosładzamy potraw, cukier używamy w ilościach minimalnych tylko wtedy gdy jest to
konieczne, płatki kukurydziane/ musli/ owsiane/lub inne kupujemy bez dodatku cukru i
innych substancji słodzących - soki podawane do obiadu firmy Apple Delice tłoczone są wyłącznie ze świeżych owoców,
bez dodatku cukru czy konserwantów( podawane są w formie rozcieńczonej z wodą 1/1) - nie używamy wzmacniaczy smaku i zapachu typu kostki rosołowe, Vegetta, Jarzynka.
W celu podniesienia walorów smakowych potraw i również ograniczając do minimum
spożycie soli stosujemy naturalne przypraw takie jak majeranek, czosnek ,bazylia, cząber,
tymianek, papryka, i tym podobne zioła. - jadłospisy staramy się tak komponować aby uwzględnić produkty ze wszystkich
podstawowych grup produktów a więc obejmujących produkty zbożowe ,warzywa i owoce,
mleko i produkty mleczne ,mięso drób, ryby, wędliny, jaja, nasiona roślin strączkowych
takich jak fasola, soczewica, groch. - w tygodniowym jadłospisie przedszkolnym przynajmniej raz podana jest kasza jako
dodatek do drugiego dania, zupy lub śniadania - każdego dnia jemy owoce, warzywa jako dodatki do śniadań i obiadu ,nasze polskie
sezonowe i te z ciepłych krajów w zależności od pory roku. - ograniczamy białe pieczywo wprowadzając chleb żytni, razowy, pełnoziarnisty. Dotyczy to
również makaronów – także jest z różnego rodzaju mąki. - dzieci mają stały dostęp do wody niegazowanej.
- potrawy zakwaszamy wyłącznie cytryną.
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (ws.
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – ze szczególnym
uwzględnieniem alergenów) przy daniach w jadłospisie będzie można znaleźć
nazwę alergenu, jaki to danie zawiera, zgodnie z wykazem:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica
kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (archaidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia i produkty
przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.
Informujemy, że informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.